ASVU

ALASATAKUNNAN VETOUISTELIJAT RY

SÄKYLÄN PYHÄJÄRVI

Pyhäjärvi

Useimmille ASVU: n jäsenille Säkylän Pyhäjärvi on kotijärvi. Pyhäjärven pinta-ala on 154 km2 ja rantaviivaa on 80 km. Keskisyvyys on 5,4 m ja suurin syvyys on 26 m. Pyhäjärvi on yhden kalastusluvan piirissä ja sen myöntää Pyhäjärven kalastusalue.

Järvipelastajat

Pyhäjärvellä toimii meripelastusseura Pyhäjärven Järvipelastajat ry. Hädän sattuessa voit soittaa järvipelastajien hälytysnumeroon 044 016 7925.

Opastettua kalastusta

Opastettua kalastusta Pyhäjärvellä tarjoavat mm Säkylän Erä- ja kalastusmatkailu ja T:mi Kalakaima (sähköposti: kalahokkanen@gmail.com).

Majoitusta

Majoitusta järven rannoilta tarjoavat Sieravuori, Kristalliranta ja Säkylän Erä- ja kalastusmatkailu. Kauempana järvestä majoitusta löytyy myös Kauttualta.

Uistelijan saaliskalat

Pyhäjärvi on erittäin kalaisa järvi. Järvellä on vielä ammattikalastajia, jotka pyytävät muikkua ja siikaa sekä nykyään myös täplärapua.

Vetouistelijan kannalta pääasiallinen saaliskala on hauki. Järvessä on erittäin runsas haukikanta ja yli 10 kg kalojen saanti on hyvin mahdollista. Järvellä kesäisin järjestettävissä vetouistelukilpailussa kokonaissaalis on usein ylittänyt 1000 kg rajan.

Järvitaimen, jota monet vetouisteiljat haluavat tavoitella, on täysin kalastusalueen tekemien istutusten varassa. Valitettavasti uistelijan kannalta istutusmäärät ovat viime vuosina olleet pieniä ja virallisen alamitan noustua 60 cm:iin on mitallisen taimenen saanti hyvin sattumanvaraista. Suurimmat uistellen saadut taimenet ovat olleet 4 kg luokkaa. Tyypillinen saalis oli ennen alamitan nostoa noin 1 kg kala.

Uistelijan ei pidä unohtaa ahventa saaliskalana, sillä sitäkin on erittäin runsaasti järvessä. Yli 1 kg ahvenien saanti ei ole ollenkaan mahdotonta. Myös siikaa pyydetään uistellen, tosin lähinnä soutu-uistellen. Sen saaminen onnistuu parhaiten Juhannuksen aikoihin, kun vesiperhosen toukka kuoriutuu.

Pyhäjärvessä on nykyään erittäin runsas täplärapukanta. Sen aktiivisimpana pyyntiaikana 21.7 - 30.8 vetouistelu karikoiden läheisyydessä ja ulompanakin voi olla ongelmallista rapumertojen ja niiden pyydysmerkkien takia.

Veneenlaskupaikat

Varteenotettavia veneenlaskupaikkoja on kolme. Yksi ramppi on Kauttualla Möljän rannassa (Möljäntie), toinen Säkylän Kalasatamassa (Katismaantie) ja kolmas Yläneen Valasrannassa (Valasrannantie).

Kauttuan Möljän ramppi on betoniramppi. Se on tuuliarka etelän puoleisille tuulille. Veneen laskemiseen alue on hieman ahdas ja paikoitustilaakin on alueen muutosten jälkeen vähänlaisesti. Laskupaikan vieressä olevat venepaikat ovat Euran kunnan omistamia. Lähin kauppa ja polttoaineasema löytyy noin kahden kilometrin päästä Kauttuan keskustasta.

Säkylän ramppi on asfaltoitu. Alue on ahdas, eikä paikoitustilaa ole laskupaikan lähellä monellekaan auto/traileri yhdistelmälle. Laskupaikan vieressä oleva kalasatama ja pienvenesatama ovat Säkylän kunnan omistamia. Laiturit ovat normaalisti lukittuja. Laskupaikan vieressä olevassa Katismaan saaressa on kahvila. Säkylän keskustan kauppoihin ja polttoaineasemalle matkaa on reilun kilometrin verran. Kalasatamasta voi hyvällä tuurilla saada jäitä kalojen säilyttämiseen.

Yläneen päästä järveä Valasrannasta, tanssipaikan läheltä löytyy betoninen ramppi. Sen läheisyydestä ei löydy palveluja.